WE CARE

Bevisstheten rundt bærekraftighet og etisk produksjon av klær blir større og større. Vi får stadig flere spørsmål om dette i vår butikk, og har derfor valgt å spørre våre leverandører hva de gjør for å bidra til en mer etisk og miljøvennlig klesproduksjon. 

(Siden vil bli oppdatert med flere av våre leverandører.)

  

ARNIE SAYS:

Arnie Says har lenge jobbet for dyrevelferd og jobber nå med å inkludere miljø i videste forstand. 

Fra høsten 2014 har de ikke brukt angorafibre fra kaniner, og all merinoen deres er nå hentet fra italienske fabrikker forpliktet til å kun jobbe med mulesing-frie merinoleverandører.

Tatler som står bak merket Arnie Says har gjort dyrevelferd til en organisatorisk prioritering, og de arbeider tett med produsentene i deres arbeid for å støtte en dyrevennlig fremtid.

Arnie Says vil fortsette å strebe etter dyktighet generelt som selskap, og mener at det generelle økte fokuset på dyrevelferd i hele tekstilvirksomheten vil føre til økt global bevissthet blant forbrukerne. Noe som kommer oss alle til gode. 

 

BAUM UND PFERDGARTEN:

Baum und Pferdgarten`s 5 viktigste fokusområder i arbeidet med å bli et transparent og ansvarlig selskap er: fremtidsrettede produkter, gjennomsiktlighet, kundeengasjement, etikk og rettferdighet, samt plast.

Merkets viktigste mål er: 

- Å skifte til bedre materialløsninger innen 2024.

- Redusere vesentlig bruk av konvensjonell viskose og bruke 80% bærekraftige cellulosefibre i stedet.

- Bytte ut all bomull med organiske eller resirkulerte alternativer.

- Å bruke bare resirkulerte syntetiske stoffer, f.eks polyester eller nylon.

- Bærekraftige innovative programmer som en integrert del av hver kolleksjon.

- Leverandører må oppfylle de kjemiske kravenesom tilsvarer kravene som er satt av Oeko-tex Standard innen 2024.

- Informasjon om stoffleverandør vil være offentlig tilgjengelig på nettstedet for hvert produkt innen 2024.

- Alle leverandører i risikoland har gyldig BSCI- eller Sedex-sertifikat innen 2024.

- Årlige offentlige CSR-rapporter.

 

CALA JADE:

Bærekraftig produksjon er viktig for Cala Jade. 

Det er komplekst å ha en grønn produksjon, men mange bekker små gjør en stor å, sier de.

Under noen punkter på tiltak de gjør for en grønnere produksjon: 

- Dust bags, alle dust bags er laget i resirkulert bomull. 

- Brorparten av skinnene de bruker i kolleksjonene er vegetabilsk innfanget, det vil si at det ikke er krom eller andre metaller i innfargingen.

- Garveriene de bruker er også mer og mer opptatt av bærekraftig produksjon, flere har innført rensing av vann under produksjon som gjør at de kan bruke 80% mindre vann i garve og innfargingsprossessen enn tidligere. 

- Vannet blir renset før det forlater fabrikken.

- Metallet som eksempelvis er brukt på rattle group er laget på en fabrikk som produserer alt på egen energi. 

- Tiltak de gjør for å redusere svinn, er å bruke resteskinn til labels og hang tags. 

- Gjenbruk fra tidligere kolleksjoner, da spesielt på online exclusive kolleksjoner.

- Tiltak for reduksjon ved klimautslipp ved frakt: Redusere til færre leveringer / fabrikk.

- De velger alltid karbon nøytral shipping metode med Bring.

 

GESTUZ:

Gestuz jobber mot en stadig mer bærekraftig klesproduksjon. De 3 punktene i Gestuz sin strategi for fremtidig produksjon er: 

1. Minst 20% av fremtidens kolleksjoner skal være bærekraftige

2. Vi vil prøve å gjøre hele basekolleksjonen bærekraftig(work in progress)

3. Vi vil fokusere på å bruke mer bærekraftige materialer for kommende kolleksjoner. 

Bærekraftige materialer som blir brukt av Gestuz i dag er: 

 - LENZING ECOVERO Viskose: EcoVero-fibre er laget av trepulp, et naturlig og fornybart råmeteriale. Tremateriale kommer fra bærekraftig skogplantasjersom er 100% sertifisert av bransjeledende foreninger. LENZING som eier merkenavnet, bruker kun FSC og PEFC-sertifisert tre fra bærekraftig skogbruk. Trematerialet er hentet lokalt, noe reduserer CO2-utslippene med 50%. Til forskjell fra kunstige fibre, er stoffet laget av 100% fornybare kilder som også gjør det fullt biologisk nedbrytbart. Den lukkede sirkel-prosessensom benyttes betyr at så godt som alt vann og kjemikalier som brukes under produksjonsprosessen resirkuleres og brukes igjen.

- Etisk skinn fra New Zealand som er 100% sporbart gjennom hele prosessen fra bondegård til forbruker. 

- Lyocell: Lyocell-fibre er produsert av trepulp fra bærekraftige skogplantasjer som enten har FSC eller PEFC-sertifidering, og er en fornybar ressurs. 

- GOTS-sertifisert organisk bomull: GOTS står for The Global Organic Textile Standard og er en internasjonal merkeordning for økologiske tekstiler. Merkeordningen stiller krav til at minimum 70% av fibrene skal være økologisk dyrket og at tekstilene må oppfylle miljø- og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen. Sosiale kriterier og sikkerhet for arbeidere er også inkludert i kravene.

- Resirkulert polyester fra plastflasker eller 2nd hand-klær.

    

PART TWO:

Bærekraftighet er viktig for Part Two og de fokuserer hele tiden på å forbedre og ta skritt i riktig retning i saker som angår miljø, ,dyr og mennesker. Part Two samarbeider kontinuerlig med leverandører for å forbedre forholdene i sin produksjonskjede. Alle deres leverandører er derfor pålagt å signere deres Code of Conduct, Chemical Restriction og Ethical Sourcing. Deres revisjons- og kjemiske testprogram sikrer at de oppfyller deres egne og internasjonale standarder for at klærne deres blir produsert under anstendige forhold for ansatte og miljøet. 

Part Two har forbudt all bruk av ekte pels og angoraull, og deres dyrevelferdspolitikk forbyr generelt uetisk behandling av dyr. 

Part Two jobber nå for å: 

- øke bruken av organisk bomull, istedetfor tradisjonell bomull.

- kjøpe mer BCI-bomull(en organisasjon som jobber for mer bærekraftig bomulli verden. Bl.a blir bomullsbønder lært opp til å bruke et minimum av vann og plantevernsmidler). 

- øke bruken av resirkulert polyester fra plastflasker eller overskuddstekstiler, istedetfor tradisjonell polyester.

- bytte ut tradisjonell viskose med EcoVero-viskose, som laget i en lukket prosess hvor vann og kjemikalier med resirkulert.

- fortsette å forsikre oss om at alle etiketter er på resirkulert papir.

- å fortsette å lage kataloger og brosjyrer på FSC-sertifisert papir(som sikrer at papiret er laget av trær fra plantasjer hvor det blir plantet nye trær for å erstatte de som blir felt.

 

PIA TJELTA:

Tatler som produserer for Pia Tjelta har lenge jobbet for dyrevelferd og jobber nå med å inkludere miljø i videste forstand. 

Fra høsten 2014 har de ikke brukt angorafibre fra kaniner, og all merinoen deres er nå hentet fra italienske fabrikker forpliktet til å kun jobbe med mulesing-frie merinoleverandører.

Tatler har gjort dyrevelferd til en organisatorisk prioritering, og de arbeider tett med produsentene i deres arbeid for å støtte en dyrevennlig fremtid. Dette har vist seg å være lettere med deres partnere i Europa enn i Østen. 

Tatler og Pia Tjelta vil fortsette å strebe etter dyktighet generelt som selskap, og mener at det generelle økte fokuset på dyrevelferd i hele tekstilvirksomheten vil føre til økt global bevissthet blant forbrukerne. Noe som kommer oss alle til gode. 

  

SAMSØE SAMSØE:

Samsøe Samsøe har gjort og gjør fortsatt tiltak for å bli mer miljøvennlig, ved å gå over på bærekraftige materialer i sin klesproduksjonen. Noen av materialene de bruker i dagens produksjon herunder.

Ecovero viskose -  EcoVero-fibre er laget av trepulp, et naturlig og fornybart råmeteriale. Tremateriale kommer fra bærekraftig skogplantasjersom er 100% sertifisert av bransjeledende foreninger.

Lyocell - Lyocell-fibre er produsert av trepulp fra bærekraftige skogplantasjer som enten har FSC eller PEFC-sertifidering, og er en fornybar ressurs. 

Tencel - Lyocell-fibre produseres i en lukket produksjonsprosess, som forvandler trevirke til cellulosefibre med høy ressurseffektivitet og lav miljøpåvirkning. Denne prosessen resirkulerer vannet som benyttes og mer enn 99% av kjemikaliene gjenbrukes. I tillegg brukes det mindre vann og energi enn ved produksjon av eksempelvis tradisjonell viskose og bomull. Lenzings lukkede produksjonsprosess, som forvandler tre-pulp til tencel, mottok European Award for the Environment fra EU i kategorien "The Technology Award for Sustainable Development" i 2002.

Resirkulert polyester - Laget av brukte plastflaasker, industriell polyesteravfall og brukte tekstiler. Prosessen forurenser mindre og har lavere vannforbruk enn tradisjonell polyester. 

GOTS-bomull - GOTS står for The Global Organic Textile Standard og er en internasjonal merkeordning for økologiske tekstiler. Merkeordningen stiller krav til at minimum 70% av fibrene skal være økologisk dyrket og at tekstilene må oppfylle miljø- og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen. Sosiale kriterier og sikkerhet for arbeidere er også inkludert i kravene.   

Lenzing modal - Trefibre som er behandlet og spunnet til stoff på en miljøvennlig og bærekraftig måte. I prossessen brukes mindre kjemikalier enn vanlig Tencel.

Lenzing Viskose - Tekstil laget av tre-pulp fra bærekraftig skogbruk i en bærekraftig og miljøvennlig prosess. Under prosessen brukes mindre kjemikalier enn ved tradisjonell viskose.

Organisk bomull: Ved produksjon av organisk/økologisk bomull, benytter bøndene de lokale ressursene på en fornybar og langsiktig måte. Økologisk landbruk unngår giftige kjemiske plantevernmidler, og bomullsfrøene er ikke genmodifiserte. 

Resirkulert bomull og ull: Tekstiler produsert av enten brukte klær eller overskudd fra tekstilproduksjon, som blir makulert og spunnet til nytt garn og materiale. 

Denim:  All denim er laget av organisk eller resirkulert bomull, og alle tråder er laget av resirkulert polyester. Samsøe Samsøe har 95% redusert vannforbruk, 75% redusert energiforbruk og 50% redusert bruk av kjemikalier i prosessen med å lage denimkvaliteter. Alle denimplagg er OEKO-TEX sertifisert. Samsøe Samsøe donerer 1 euro for hvert solgte plagg til organisasjonen "Charity: Water" som lager brønner i Rwanda. 

Dyrevern: Samsøe Samsøe har serrtifikater fra dyrevernsorganisasjonene RWS(Responsible wool standard) og RDS(Responsible down standard).

  

SOFT REBELS:

Soft Rebels har fokus på å bruke bærekraftige tekstiler i sin produksjon. Noen av kvalitetene som bruker i klesproduksjonen hos Soft Rebels:

- GOTS-sertifisert organisk bomull: GOTS står for The Global Organic Textile Standard og er en internasjonal merkeordning for økologiske tekstiler. Merkeordningen stiller krav til at minimum 70% av fibrene skal være økologisk dyrket og at tekstilene må oppfylle miljø- og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen. Sosiale kriterier og sikkerhet for arbeidere er også inkludert i kravene.   

- LENZING ECOVERO Viskose: EcoVero-fibre er laget av trepulp, et naturlig og fornybart råmeteriale. Tremateriale kommer fra bærekraftig skogplantasjersom er 100% sertifisert av bransjeledende foreninger. LENZING som eier merkenavnet, bruker kun FSC og PEFC-sertifisert tre fra bærekraftig skogbruk. Trematerialet er hentet lokalt, noe reduserer CO2-utslippene med 50%. Til forskjell fra kunstige fibre, er stoffet laget av 100% fornybare kilder som også gjør det fullt biologisk nedbrytbart. Den lukkede sirkel-prosessensom benyttes betyr at så godt som alt vann og kjemikalier som brukes under produksjonsprosessen resirkuleres og brukes igjen.

- Resirkulert polyester(fra flasker til garn): Soft Rebels bruker ulike typer resirkulert polyester, bl.a fra resirkulerte plastflasker.

- Alle deler av produksjonen til Soft Rebels er BSCI eller SA8000-sertifisert, som viser at bedriften følger internasjonal standard for etiske retningslinjer, med fokus på de ansattes arbeidsforhold.